Categories
Uncategorized

ΘΑ ΛΕΙΠΕ Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Κειμενάκι που γράψαμε και μοιράσαμε στο Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξ/πολης με αφορμή καθημερινά σεξιστικά/ρατσιστικά/τρανσφοβικά και άλλα περιστατικά με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωπες. “Κύριοι” καθηγητάδες – γιατράρες, το ποτήρι ξεχείλισε.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ, ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΣΕΞΙΣΤΕΣ!

 ΘΑ ΛΕΙΠΕ Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΙΑ;

Το ελληνικό πανεπιστήμιο  παρουσιάζεται ως ένας ελεύθερος χώρος ιδεών και έκφρασης που παρέχει εμπειρίες και γνώσεις προς όφελος της κοινωνίας . Αντ’ αυτού λειτουργεί ως ένα μέσο για την διαιώνιση εξουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων και ρόλων. Πιο απλά το πανεπιστήμιο A.E. αντικατοπτρίζει την σύγχρονη ελληνορθόδοξη αστική/καπιταλιστική κοινωνία που ζέχνει σεξισμό, ρατσισμό και ομοφοβία.

Ο ανταγωνισμός, η διαφθορά, η ιεραρχία, η κατευθυνόμενη  γνώση που βαπτίζεται ως αντικειμενική και ουδέτερη από τον εκάστοτε επιστήμονα/εξουσία αποτελούν θεμέλια του θεσμού αυτού.

Ο καθηγητής στο ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί ιδιαίτερη φιγούρα καθώς παρουσιάζεται ως αυθεντία όχι μόνο στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο αλλά  σε ποικίλη θεματολογία κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου. Συχνά, λοιπόν, καθηγητές χρησιμοποιούν το επιστημονικό τους βήμα για να εκφράσουν τις ρατσιστικές τους απόψεις στο φοιτητικό κοινό χωρίς αντίλογο καθώς υπάρχει η απειλή της στοχοποίησης. Περισσότεροι από αυτούς είναι κύριοι εκφραστές του τριπτύχου πατρίς-θρησκεία- οικογένεια κάτι που αποτυπώνεται εντονότατα σε αντιλήψεις σχετικές με το φύλο, τη σεξουαλικότητα. Ο καθηγητής είναι και «πρέπει» να είναι μάτσο, straight, φανατικός συντηρητικός υποστηρικτής της ετεροκανονικότητας (η λογική που θεωρεί ως τη μοναδική και φυσιολογική σεξουαλικότητα την ετεροφυλοφιλία) και έντονος κατακριτής οποι@δήποτε την απειλεί.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμά του ελληνικού πανεπιστημίου Α.Ε. αποτελεί το τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 Συγκεκριμένα, μέσα σε διαλέξεις ή συσκέψεις που γίνονται για συζήτηση των περιστατικών μεταξύ των γιατρών με συμμετοχή και των φοιτητών έχουν ακουστεί επανειλημμένες φορές μισογυνιστικές απόψεις για τις γυναίκες γιατρούς και τις περιορισμένες ικανότητές τους ειδικά σε απαιτητικές ειδικότητες πχ χειρουργικές, τις λίγες συνεννοήσιμες γυναίκες ‘μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού’, τη στάση της γυναίκας  στο διαζύγιο, στην οικογένεια και γενικά για το ρόλο που θα έπρεπε να έχει στην κοινωνία. Σε επιστημονική ημερίδα ακούσαμε από καθηγητή του πανεπιστημίου  την ακραία σεξιστική αντίληψη ότι οι σύγχρονες γυναίκες επιλέγουν τον τοκετό με την χρήση αναισθησίας γιατί δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν τους πόνους της μητρότητας, οι οποίοι πόνοι είναι αναγκαίο κακό για να δεθεί όπως λένε η μητέρα με το παιδί. Αυτή η προσέγγιση, καμουφλαρισμένη με τον επιστημονικό μανδύα και την “αδιαμφισβήτητη” ιατρική αυθεντία, εκφράζει τον σαδιστικό μισογυνισμό που θέλει την γυναίκα να υποφέρει για την εκπλήρωσή του δήθεν φυσικού σκοπού της ζωής της. Δε λείπουν φυσικά σχόλια ομοφοβικά, τρανσφοβικά με αναφορές στα γκέυ ή τρανς άτομα ως ανώμαλα, θύματα της μόδας, μη φυσιολογικά, σοδομιστές με την χρήση  πάντα αναχρονιστικών και δήθεν επιστημονικών απόψεων που πολύ απλά ταιριάζουν στις υποκειμενικές αντιλήψεις των εκάστοτε καθηγητάδων.

Πέρα από την ρητορική μίσους στο πανεπιστήμιό, σημειώθηκαν και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης υπό την μορφή «κοπλιμέντων» και χειρονομιών. Συγκεκριμένα γιατρός της κρατικής χειρουργικής κλινικής που συναναστρέφεται με φοιτήτριες συνηθίζει να τις προσφωνεί με κτητικούς όρους πχ  ‘μωρό μου’ ενώ δεν δίστασε να προβεί σε σεξουαλική παρενόχληση με σωματική επαφή, αγκαλιές και φιλιά στο μάγουλο, που τις έφεραν σε τρομερά αμήχανη θέση παραβιάζοντας τα όρια τους. Ο συγκεκριμένος γιατρός περιορίστηκε από τους φοιτητές αλλά αυτό δεν μας αρκεί. Άλλο δείγμα σεξιστικής και συνάμα φυλετικής διάκρισης αποτέλεσε περιστατικό που παρακολουθήσαμε τυχαία όπου εργαζόμενες στέρησαν από γυναίκα Ρομά το δικαίωμά της στην έκτρωση αλλά αρνήθηκαν ακόμη και την ενημέρωσή της για αυτό παρεμβαίνοντας στην αυτοδιάθεση του σώματός της, επικαλούμενες ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους. Γίνεται αντιληπτό ότι σε ένα σύστημα που η/ο καθεμιά/νας χαρακτηρίζεται από πολλαπλές ταυτότητες (ελληνίδες, γκέυ, μετανάστες) η/ο καθεμία/ένας αναπαράγει τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις ακόμα και αν αυτό διαιωνίζει την ίδια τους την καταπίεση . Έτσι βλέπουμε γυναίκες να εκφράζουν μισογυνιστικές και σεξιστικές απόψεις όπως στο παραπάνω παράδειγμα).  Κανένας δεν πρέπει να τολμά να παραβιάζει το σώμα μας για οποιονδήποτε λόγο και από οποιαδήποτε θέση.

Καθώς κάποια/ος θα περίμενε ότι τα ιατρικά επαγγέλματα που έχουν ως άμεσο πεδίο ενασχόλησης την ανθρώπινη υπόσταση  θα ήταν περισσότερο ευαισθητοποιημένα σε κοινωνικά ζητήματα, αντιθέτως αποδεικνύεται ότι αντί να λειτουργούν προς όφελος του ασθενούς, αναπαράγουν τα κυρίαρχα πρότυπα της κοινωνίας. Παθολογικοποιούν υποκείμενα, περιθωριοποιούν μειονότητες, καλλιεργούν το φόβο και το μίσος και κανονικοποιούν την βία ως προς την/ον οποι@δηποτε παρεκκλίνει από τις νόρμες.

Ενάντια στον πολιτισμό της έμφυλης κυριαρχίας ,να μην αφήσουμε κανένα  μάτσο καθηγητή-γιατρό, φοιτητή  να επιβεβαιώσει  την δική του αντρική ελληνική ταυτότητα ενάντια σε άλλα υποκείμενα (γυναίκες, τρανς, γκέυ, μετανάστριες). Δεν σιωπούμε μπροστά στα καθημερινά περιστατικά σεξιστικής ρητορικής και βίας. Οργανωνόμαστε και απαντάμε  συλλογικά ενάντια σε οποιαδήποτε σεξιστική, τρανσφοβική, ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση.

 

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΕΞΙΣΤΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ!

Σόδομα κ’ Πόμολα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *